• (0342) 317 17 71

AMAÇ

Üniversitemiz ve Meslek Yüksekokulumuzun vizyon ve misyonunun gereği olarak, Bankacılık ve Sigortacılık Programının amacı finans ve sigortacılık sektöründeki hızlı değişimi yakalayabilen, bu alanda geliştirilen yeni finans enstrümanları, yeni bankacılık ve sigortacılık ürünlerini, yeni finansal kurumları ve uygulama tekniklerini bilen özellikle finansman teknolojisini yakından tanıyan, düşünen, problem çözen, sektörde etkin olabilecek ve analitik düşünme yeteneğine sahip ara eleman yetiştirmektir. Bu program bankaların ve finans kuruluşlarının, işletmelerin ve kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğrencileri, Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK), bankaların ve sigorta şirketlerinin açtığı sınavlara hazırlama amacını da gütmektedir.

 

KAZANILAN DERECE

Öğrenci, 126 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programı başarılı bir şekilde tamamlayıp, program yeterliliklerini sağladığında, Ön Lisans derecesine sahip olur.

 

DERECE SEVİYESİ

Ön lisans

 

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Türk öğrenciler, Bankacılık ve Sigortacılık programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucuna göre, yabancı uyruklu öğrenciler ise Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı olanların tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır.

 

ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANINMASI

Bölüme kabul edilen bir öğrencinin önceden aldığı dersler varsa ve derslerin kredisi ile içeriği uygunsa bu dersler kabul edilir. “YükseköğretimKurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar ArasındaGeçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararasi Kredi Transferi YapılmasıEsaslarınaİlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

 

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Bankacılık ve SigortacılıkProgramından ön lisans derecesi elde edebilmek için, öğrencinin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 126 AKTS karşılığı) tümünü başarıylatamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.

 

PROGRAM PROFİLİ

Programınamacı, ülkemizin finansal sistemi içinde büyük yer tutan bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde çalışacak, nitelikli “Meslek Elemanı” yetiştirmektir. 
Bankacılık ve Sigortacılıkprogramı, ön lisans düzeyinde, iki yıl süreli, teorik ve işyeriuygulamasınadayalı pratik eğitim vermektedir.

 

PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI

1-Genel veya mesleki orta öğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan ve orta öğretim düzeyi üzerindeki dersler ile uygulama araç ve gereçleri ile desteklenen bir alandaki bilgi ve becerilere sahip olmak ve Bankacılık ve Sigortacılık fonksiyonlarını ve temel ilkelerini kavrayabilme yeteneğine sahip olmak.

2- Hukuki sorumluluklarını yerine getirme, hukukun temel kavramları, hukuku sistemi, hak tanım ve türlerini,kişileri ve aile hukuku sistemini tanımak.

3-Sigortacılıkta temel kavramlar ve temel prensipler;Türkiye de ve Dünyada sigortanın tarihi gelişimi ve bunu etkileyen faktörler;Sigorta sözleşmesi ve tarafları; sigorta aracıları;Sigorta süreci; sigorta teklifi yapma, sigorta türleri ve hasar durumunda yapılacak işlemleri yapabilme yeteneğine sahip olmak.

4- Muhasebe ile ilgili uygulamalı çalışmalarda arkadaşlarına, üstlerine ve hizmet verdiği kişi ve gruplarla iletişime açık olmak ve takım çalışması yapabilmek.

5-Ekonomiyle ilgili temel kavramlar ve ekonomik sistemler;fiyat tüketim ve üretim teorileri piyasa çeşitleri ve firma dengesi;faktör fiyatları ve genel denge analizlerini yapabilme yeteneğine sahip olmak.

6-Borsanın tarihi gelişimi ve işlevleri;sermaye piyasası mevzuatı; Sermaye Piyasası Kurumları; Sermaye piyasası faaliyetleri,Sermaye Piyasası araçları; Menkul Kıymetler Piyasasının İşleyişi; Menkul Kıymet türleri hakkında yeterli bilgi sahibi olmak.

7-Milli gelir ve istihdam, para politikaları,dış ticaret,ekonomik büyüme, ekonomik dalgalanma ve gelir dağılımını bilmek.

8- Sigortacılık ve Bankacılık sektöründe; pratik uygulamalarda gereken teorik bilgileri, el ya da düşünsel becerileri kullanarak mali ve hukuksal raporları hazırlama becerisini göstermek alanlarıyla ilgili mevzuatları kavrayabilme ve gelişmeleri takip edebilme yeteneğine sahip olabilmek.

9- Muhasebe ile ilgili uygulamalı çalışmalarda arkadaşlarına, üstlerine ve hizmet verdiği kişi ve gruplarla iletişime açık olmak ve takım çalışması yapabilmek.

10-Müşteri profili, müşteri kaynakları, iletişim, satış ve satış sonrası hizmet konularına hâkim olabilmek ve bu hizmetleri sunan personelde bulunması gereken özelliklere sahip olmakve müşteriyi kazanma yöntemleri, müşteri davranışları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak.

11- Ticari hayatta kullanılan belgeleri tanıyabilme, düzenleyebilme, saklayabilme yeteneğine sahip olmak.

12- İnisiyatif kullanabilme, alanıyla ilgili olarak bilimsel özgüven oluşturabilmek yaratıcılık becerisi kazandıra bilmek, sözlü ve yazılı iletişim becerisi sağlayabilmek.

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Öğrencilerimiz; Bankacılık ve Sigortacılık  konularını kapsayan, mesleki derslerin yanında piyasada ihtiyaç duyacağı branşı ile ilgili diğer dersleri de teorik ve uygulamalı bir şekilde alarak hayata hazırlanmaktadır.

Mezunlarımız, bankacılık ve finans sektöründe,  kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabilmektedir.  Değişik sektörlerde faaliyet gösteren özel işletmelerin muhasebe, finans, satın alma, satış ve personel bölümlerinde görev alabilmektedirler.  

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlarımız, Açık Öğretim Fakültesinin belli bölümlerinin 3. sınıflarına doğrudan ve sınavsız olarak geçebilmektedir. Ayrıca  Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey geçiş sınavında yeterli puanı alanlar çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçebilmektedir.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ

Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde aşağıda verilen lisans programlarına geçiş yapabilirler.

-Aktüerya

-Aktüerya Bilimleri

-Aktüerya ve Risk Yönetimi

-Bankacılık

-Bankacılık ve Finans

-Bankacılık ve Finansman

-Bankacılık ve Sigortacılık

-Ekonometri

-Ekonomi

-Ekonomi ve Finans

-Finansal Ekonometri

-İktisat

-İşletme

-İşletme Enformatiği

-İşletme-Ekonomi

-Lojistik Yönetimi

-Sermaye Piyasası

-Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi

-Sigortacılık

-Sigortacılık ve Risk Yönetimi

-Sigortacılık ve sosyal Güvenlik

-Uluslararası Finans

-Uluslararası Finans ve Bankacılık

-Uluslararası İşletme

-Uluslararası İşletmecilik

-Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

-Uluslararası Ticaret

-Uluslararası Ticaret ve Finans

-Uluslararası Ticaret ve Finansman

-Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik

-Uluslararası Ticaret ve Lojistik

Ayrıca bunlara ek olarak bölüm mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul Üniversitelerinin açıköğretim fakültelerinde okutulan aşağıdaki açıköğretim programlarına da DGS ile geçiş hakları bulunmaktadır.

-Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

-Halkla İlişkiler ve Tanıtım

-Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi

-Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

-İktisat

-Kamu Yönetimi

-Konaklama İşletmeciliği

-Maliye

-Uluslararası İlişkiler

-İşletme